Bułki maślane z kruszonką

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne bułki o niezwykłym aromacie w porównaniu z kupnymi bułkami to niebo a ziemia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 gram mąki
    3 dag drożdży
    1 szklanka letniego mleka
    1 jako
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    200 gram roztopionego masła
    duża szczypta soli

    Kruszonka
    100 gram miękkiego masła
    1,5 szklanki mąki
    8 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Bułki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać pozostałe składniki, całość wyrobić (ok.5-7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    Kruszonka wszystkie składniki razem wyrobić.
  • Bułki maślane z kruszonką 2. Ciasto podzielić na 12-14 kawałków, wyrobić z nich okrągłe bułki, wyłożyć na blaszce (dużej piekarnikowej lub 2 mniejszych o wymiarach 2x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 170 st. C.

Porady

Bułki można nadziać np. marmoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować