Bułki Lody z jabłkami w czekoladzie

5 (8 ocen)

  • 29 min
  • Dla 4 osób

Takie lody można jeść przez całą jesień i zimę. Smakują dzieciom i dorosłym. Dzięki patyczkom nie brudzimy rączek czekoladą. Bułeczki idealne za każdą okazję. Właśnie dzisiaj je wymyśliłam :)

  • 29 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
    drożdże 25 g
    lekko ciepłe mleko 125 ml
    rozpuszczone masło 25 g
    cukier 30 g + cukier migdałowy 1 łyżeczka
    1 żółtko
    polewa czekoladowa : czekolada 45 g
    mleko 2 łyżki
    mus jabłkowy ( lekko kwaskowy ) 250 g
    9 patyczków po lodach
    ew. płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Bułki lody z jabłkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wychodzi 9 lodowych bułek.
    Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie.
    Drożdże kruszymy w dołek, posypujemy cukrem migdałowym i zalewamy kilkoma łyżkami letniego mleka.
    Resztę cukru ucieramy z żółtkiem.
    Gdy drożdże będą płynne, dodajemy resztę składników z zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy z ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Potem ciasto dzielimy na 9 części po 50 g, jedna wyszła mi 70 g.
    Każdą część rozklepujemy w kółko lub owal i nadziewamy 1 łyżką musu jabłkowego.
    Formujemy jakby pieroga.
    Bułki odkładamy na blaszkę z papierem, łączeniem do dołu.
    W dolną część bułki zbijamy patyczek.
    Przykrywamy do podrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Pieczemy w 185 C ok. 15 minut.
    Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem.
    Upieczone i lekko przestudzone bułki smarujemy czekoladą.
    Bułki możemy posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować