Bułki kwiatuszki z parówką

0 (0 ocen)

Bułeczki w kształcie kwiatuszków, nadziane parówką. Wykonane z mąki pszennej, mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    15 g drożdży świeżych
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szkl. mleka
    50 g masła, roztopionego

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka
    5 parówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki kwiatuszki z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, sól, cukier, jajko oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
  • image-18umeoq 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Każdą spłaszczyć dłonią (powinny powstać okrągłe placuszki) Parówki pokroić w grubsze plastry. Do każdego placuszka wcisnąć po 6 plasterków parówki ( pięć na zewnątrz i jeden w środek). Następnie ostrym nożem ponacinać brzegi bułeczek i nadać im kształt listków. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na około 40-60 minut do napuszenia. Napuszone wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • image-19qealo 3. Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka pszenna Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować