Pyszne domowe bułeczki które są puszyste, miękkie i bardzo pyszne. Do ich wypieku użyłam połączenia dwóch mąk pszennej luksusowej Typ 550 oraz maki orkiszowej pełnoziarnistej.
24 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
750 g mąki - użyłam pół na pół mąki pszennej typ 550 oraz mąki orkiszowej pełnoziarnistej
10 - 15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
450 ml ciepłej wody
50 ml oliwy
1 płaska łyżka soli
papier do pieczenia
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Bułki kajzerki pszenno orkiszowe z nocnego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.
2.Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i dzielimy ciasto na porcje z których lepimy bułeczki - mniejsze lub większe jakie tylko chcemy. Gotowe krążki odkładamy na 30 min by podrosły.
3.Ja zrobiłam kajzerki więc odbiłam wzór jaki widnieje na kajzerkach. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 25 min w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( piekarnik bez termoobiegu gazowy - środkowa półka )
Upieczone bułeczki przekładamy na kratkę by przestygły.
Komentarze