Bułki kajzerki

0 (0 ocen)

  • 3 min

Przepis na puszyste mięciutkie bułeczki kajzerki w których zakochają się wszyscy domownicy, podaję przepis na ok 60 bułek

  • 3 min

Składniki:

  • 2800 g mąki typu 500/550
    200 g drożdży
    7 jaj
    10,5 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżki soli
    1330 ml mleka z wodą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki kajzerki 1. W misce zrobić rozczyn ( drożdże rozkruszone z wodą i mlekiem, oraz cukrem ) i odstawić na kilka minut aż trochę urośnie. Po tym czasie do rozczynu dodać przesianą mąkę, sól, oliwę, jaja, i wyrobić ok 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno mieć dość luźną konsystencję, jeśli tak nie jest, trzeba dodać odrobinę mleka. po wyrobieniu odstawić na godzinę czasu pod przykryciem. Po wyrośnięciu odrywany kawałek ciasta wielkości dużej mandarynki, obtaczamy lekko w mące ponieważ ciasto trochę klei się do dłoni i robimy bułki kajzerki, bułeczki powinniśmy wyłożyć na papierze do pieczenia i ostawić na kolejną godzinę aż do wyrośnięcia. po tym czasie smarujemy bułeczki roztrzepanym jajem, posypujemy makiem bądź sezamem i pieczemy w temp. 200 stopni C od 18 do 20 minut w zależności od piekarnika

Porady

Pamiętajcie o tym aby ciasto było troszeczkę luźne, jeśli tak nie jest trzeba dodać trochę mleka lub wody. Na blaszce powinno się znajdować ok 12 bułek. Mleko oraz woda powinny być lekko ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować