Ciasto
3,5 szklanki mąki
350 ml podgrzanej maślanki lub jogurtu naturalnego
kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego
1/2 kostki stopionego masła lub oliwy z oliwek
łyżka miodu
pełna łyżeczka soli
Bułki jogurtowe z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej maślance, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 równe kulki części, pozostawić na 10 minut na stolnicy.
2.Formę do muffinków posmarować masłem, w każdy dołek włożyć jeden kawałek ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
po tym czasie każdą bułkę naciąć nożyczkami i w nacięcie włożyć łyżeczkę pesto.
3.Bułki piec około 35 minut w 170 st. C
Porady
bułki można także nadziać masłem roztartym z czosnkiem lub usmażoną cebulą.
Komentarze