Bułki jogurtowe z pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszny smak bułek z nutką bazylii i czosnku

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    3,5 szklanki mąki
    350 ml podgrzanej maślanki lub jogurtu naturalnego
    kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego
    1/2 kostki stopionego masła lub oliwy z oliwek
    łyżka miodu
    pełna łyżeczka soli

    Farsz
    mały słoik bazyliowego pesto


Bułki jogurtowe z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej maślance, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 równe kulki części, pozostawić na 10 minut na stolnicy.
  • 2. Formę do muffinków posmarować masłem, w każdy dołek włożyć jeden kawałek ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

    po tym czasie każdą bułkę naciąć nożyczkami i w nacięcie włożyć łyżeczkę pesto.
  • 3. Bułki piec około 35 minut w 170 st. C

Porady

bułki można także nadziać masłem roztartym z czosnkiem lub usmażoną cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy