bułki jogurtowe z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Uwielbiamy domowe pieczywo.Bułki na jogurcie są pulchne i mięciutkie, nie mają chrupiącej skórki. Zaraz po upieczeniu były tak dobre, że zjedliśmy je same. Czarnuszka dodała im aromatycznej, oryginalnej nuty. Z porcji wyszło mi 8 naprawdę duuużych bułek.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 jajko
    18 g drożdży
    60 g masła
    150 g jogurtu naturalnego
    170 ml mleka
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    dodatkowo:
    1 jajko
    2 łyżeczki czarnuszki

Bułki jogurtowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe. Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem ślimakami do drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200*C około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy