Otworzyłam lodówkę poszukując inspiracji na dzisiejszą kolację, a tam pustka :-)Żeby iść do sklepu za późno, a że mąkę, drożdże i pieczarki mam zawsze to postanowiłam zrobić faszerowane bułeczki.
Bułki faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wbijamy jajko.
Drożdże mieszamy z wodą i wlewamy do mąki - wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce, podsmażamy je na małej ilości oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie jajko i smażymy aż się zetnie. Pod koniec wszystko doprawiamy do smaku.
Z wyrośniętego ciasta urywamy kule, każdą rozwałkowujemy i nakładamy 2-3 łyżki nadzienia pieczarkowego. Bułkę zwijamy i dobrze zlepiamy.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie każdą sztukę smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy pokrojonym w kostkę żółtym serem i oregano.
Komentarze