Bułki faszerowane pieczarkami

4.51 (176 ocen)

Otworzyłam lodówkę poszukując inspiracji na dzisiejszą kolację, a tam pustka :-)Żeby iść do sklepu za późno, a że mąkę, drożdże i pieczarki mam zawsze to postanowiłam zrobić faszerowane bułeczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    280g mąki pszennej
    1 jajko
    10g drożdży
    1 łyżeczka soli
    0,5 szklanki ciepłej wody

    Farsz:
    300g pieczarek
    1 jajko
    1 cebula
    Sól, pieprz

    Wierzch:
    Jajko
    Ser żółty
    Oregano
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Ser

Bułki faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki faszerowane pieczarkami 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wbijamy jajko.

    Drożdże mieszamy z wodą i wlewamy do mąki - wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.

    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    W międzyczasie przygotowujemy farsz.

    Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce, podsmażamy je na małej ilości oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie jajko i smażymy aż się zetnie. Pod koniec wszystko doprawiamy do smaku.

    Z wyrośniętego ciasta urywamy kule, każdą rozwałkowujemy i nakładamy 2-3 łyżki nadzienia pieczarkowego. Bułkę zwijamy i dobrze zlepiamy.

    

    Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie każdą sztukę smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy pokrojonym w kostkę żółtym serem i oregano.

    Pieczemy w 190' ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oregano Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować