Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekko słodkawe,mięciutkie bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane odrobiną masła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    150 g mąki pszennej
    150 g puree z dyni
    1 łyżka miodu naturalnego
    1 jajko
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    szczypta kardamonu
    1/4 łyżeczki soli morskiej

    rozczyn:
    20 g drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki pszennej

    ponadto:
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
    czarnuszka do posypania bułek

Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

  • bułki 2. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki.
    Bułeczki ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 15 minut aby trochę podrosły.
    Żółtko roztrzepać z mlekiem,posmarować bułki i każdą posypać czarnuszką.
  • 3.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut. Upieczone bułki ostudzić na kratce kuchennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy