Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki.
Bułeczki ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 15 minut aby trochę podrosły.
Żółtko roztrzepać z mlekiem,posmarować bułki i każdą posypać czarnuszką.
3.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut. Upieczone bułki ostudzić na kratce kuchennej.
Komentarze