Bułki " Dupki"

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Swoją nazwę zawdzięczają swemu wyglądowi

emalitowska

Składniki

12 g świeżych drożdzy
2 płaskie łyżeczki cukru
ok.200-240 ml. ciepłego mleka
500 g mąki pszennej+ mąka do podsypania
1 plaska łyzeczka soli
1 jajo
20 g miękkiego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki " Dupki"

  • 1. Rozczyn :drożdze,2 łyżki mąki,cukieri 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę .
    W misce mieszamy mąkę z solą,dodajemy jajo i masło,wlewamy rozczyn.Powoli wlewamy resztę mleka wyrabiamy ciasto,aż będzie gładkie i sprężyste
    Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
    Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce .Odstawiamy na następne 40 min. do ponownego wyrośnięcia
    Tępą stroną noża robimy w bułkach przedzialek.Pieczemy w temp.200 stopni ok 15-20 min.,az do zrumienienia.Studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki Siedleckie

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bułki Siedleckie

Świeże, domowe bułeczki, idealne...

image-0o2dh5l

Dodane przez: Grzegorz Milczarek

Bułki domowe

Bułki które przygotowałem , były...

image-0fjmaef

Dodane przez: KuchniaPoli

Bułki żytnie

Bułki są delikatne i pulchne z...

Bułki śniadaniowe I

Dodane przez: Agiatis

Bułki śniadaniowe

Przepis na pyszne bułki zaczerpnięty...

Bułki wrocławskie

Dodane przez: alaaa

Bułki wrocławskie

Takie bułeczki na śniadanie to...

Nocne bułki razowe

Dodane przez: anemon

Nocne bułki razowe

Bardzo lubię te bułki, bo ciasto...