Bułki " Dupki"

  • wyświetlono: 389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Swoją nazwę zawdzięczają swemu wyglądowi

emalitowska

Składniki

12 g świeżych drożdzy
2 płaskie łyżeczki cukru
ok.200-240 ml. ciepłego mleka
500 g mąki pszennej+ mąka do podsypania
1 plaska łyzeczka soli
1 jajo
20 g miękkiego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki " Dupki"

  • 1. Rozczyn :drożdze,2 łyżki mąki,cukieri 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę .
    W misce mieszamy mąkę z solą,dodajemy jajo i masło,wlewamy rozczyn.Powoli wlewamy resztę mleka wyrabiamy ciasto,aż będzie gładkie i sprężyste
    Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
    Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce .Odstawiamy na następne 40 min. do ponownego wyrośnięcia
    Tępą stroną noża robimy w bułkach przedzialek.Pieczemy w temp.200 stopni ok 15-20 min.,az do zrumienienia.Studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1fj08af

Dodane przez: Kasja1986

Chleb z garnka z dodatkiem suszonych pomidorów,...

Ostatnio pieczony przeze mnie chleb...

image-0ic60u2

Dodane przez: Kasja1986

Chleb z mąki pełnoziarnistej pieczony w garnku...

Ostatnio w internecie bardzo popularny...

Chleb pieczony w garnku

Dodane przez: Skotka

Chleb pieczony w garnku

W końcu odważyłam się, upiec chleb...

Bułki śniadaniowe z otrębami

Dodane przez: Fitness Monika

Bułki śniadaniowe z otrębami

Śniadanie to najważniejszy posiłek...

Chleb szpinak z awokado

Dodane przez: mysza75

Chleb szpinak z awokado

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy....

image-243er7t

Dodane przez: paolineczka

Pszenne bułeczki

Nie ma to jak domowe pieczywo....