Bułki " Dupki"

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Swoją nazwę zawdzięczają swemu wyglądowi

emalitowska

Składniki

12 g świeżych drożdzy
2 płaskie łyżeczki cukru
ok.200-240 ml. ciepłego mleka
500 g mąki pszennej+ mąka do podsypania
1 plaska łyzeczka soli
1 jajo
20 g miękkiego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki " Dupki"

  • 1. Rozczyn :drożdze,2 łyżki mąki,cukieri 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę .
    W misce mieszamy mąkę z solą,dodajemy jajo i masło,wlewamy rozczyn.Powoli wlewamy resztę mleka wyrabiamy ciasto,aż będzie gładkie i sprężyste
    Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
    Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce .Odstawiamy na następne 40 min. do ponownego wyrośnięcia
    Tępą stroną noża robimy w bułkach przedzialek.Pieczemy w temp.200 stopni ok 15-20 min.,az do zrumienienia.Studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe miseczki

Dodane przez: rzelkazag

Drożdżowe miseczki na sałatkę

Sałatka podana w takich miseczkach...

image-0meg6il

Dodane przez: Di gotuje

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w...

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy...

image-18jtsfq

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

chleb Trzy Zboża

Zdecydowanie Nasza ulubiona wersja...

image-1cstvep

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

chleb codzienny (na zakwasie)

Jeden z Naszych ulubionych chlebów!...

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Prosty, szybki w przygotowaniu...

image-07jrltn

Dodane przez: nikolaxxxx

Chleb pszenny

idealnie smakuje z masłem i ulubionym...