Bułki drożdżowe z serem, śliwką i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowe bułeczki na czasie, bo śliwki już dojrzały w moim ogrodzie. Ser, zsiadłe mleko powodują że bułeczki są miękkie, wilgotne. Smak bułek uzupełniają dojrzałe śliwki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 25 SZTUK:
    60 dag mąki
    ½ szklanki drobnego cukru
    Sól do smaku
    30 g drożdży
    2 jajka+1 do posmarowania
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    ½ szklanki zsiadłego mleka
    6 dag masła
    Masa serowa:
    25 dag białego sera
    Sól do smaku
    Cukier do smaku
    1 płaska łyżeczka budyniu śmietankowego
    15 – 20 dojrzałych, dużych śliwek
    Kruszonka:
    2 łyżki zmielonych worzechów włoskich
    2 łyżki maki
    1 łyżka masła
    1 łyżka kopiasta cukru pudru
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bułki drożdżowe z serem, śliwką i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać 1 łyżkę cukru, sól do smaku. Całość wymieszać, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać jajka, pozostały cukier, stopione masło, zsiadłe mleko. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło.
    Ser przełożyć do miski, dodać sól do smaku, cukier do smaku, budyń. Widelcem wymieszać składniki.
    Śliwki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, przeciąć na pół, wydrążyć pestki.
    Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypana mąką, rozwałkować na placek 3-4 mm.Radełkiem pociąć na pasy około 8 cm a następnie na kwadraty. Na każdy nałożyć porcję sera, na ser śliwki. Założyć jeden trójkątny bok na drugi. Ułożyć w natłuszczonej formie. Odstawić w ciepłe miejsce by bułki wyrosły.
    Jajko rozkłócić. Składniki kruszonki zagnieść. Posmarować bułki jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 25 minut na rumiany kolor.

Porady

1.do środka śliwki można dodać dodatkowo zmielone orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować