Bułki drożdżowe z serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.---ROZCZYN---
Drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę cukru i mąki oraz dolać trochę ciepłego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
---KRUSZONKA---
Połącz mikserem wcześniej pociętą margarynę do pieczenia, dodając cukier i mąkę. Następnie zagnieć w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na min. 20 minut.
2.---CIASTO---
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli. Miksując dodać 2 jajka i resztę ciepłego mleka.
3.Do ciasta dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest za luźne i przykleja się do rąk można podsypać trochę mąką, ale nie przesadzając.
4.---NADZIENIE SEROWE---
Ser przełożyć do miski, wsypać cukry i dokładnie wymieszać. Dosypać rodzynki wg uznania.
5.Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie serowe i zrolować. Rulonik podzielić i ułożyć cięciem do góry na blasze do pieczenia i uformować dokładnie bułeczki. Posmarować je żółtkiem lub mlekiem i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Na gotowe bułeczki zetrzeć zamrożoną kruszonkę i wstawić do piekarnika na 25 minut temp. 170st. Po upływie czasu zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej jeszcze 25 minut
Porady
Do nadzienia serowego można dodać troszkę cynamonu.
Zamiast sera można dodać marmoladę lub zrobić same bułeczki.
Komentarze