Bułki drożdżowe z lukrem i różnymi nadzieniami

4.51 (156 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Smaczne bułezki nadające się na każdą okazję. Mój synek półtora roczny uwielbia je..

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 szklanka mleka
    10 dag drożdży
    6 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe
    szczypta soli
    kostka masła
    4 jaja
    Lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    szczypta cynamonu
    Nadzienie:
    Marmolada różana
    brzoskwinie
    budyń ugotowany
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z lukrem i różnymi nadzieniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki 1.
    Drożdże z 2 łyżkami cukru, 6 łyżek mąki rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja mieszamy zresztą mąki cukru i cukrem waniliowym .Solimy. Roztapiamy masło i studzimy. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do mąki wraz z masłem. Wyrabiamy lekko podsypując maką do czasu aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto podsypujemy lekko mąką i pozostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrosło odcinamy nożem kawałki ciasta rękom rozciągamy nakładamy budyń i brzoskwinie lub marmoladę różanom jak kto lubi. Zlepiamy i formujemy bułki. Smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 30-40 min 170 C.
    Lukier: cukier puder śmietanę i cynamon dobrze razem wymieszać polać bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować