Bułki drożdżowe z lukrem i różnymi nadzieniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże z 2 łyżkami cukru, 6 łyżek mąki rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja mieszamy zresztą mąki cukru i cukrem waniliowym .Solimy. Roztapiamy masło i studzimy. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do mąki wraz z masłem. Wyrabiamy lekko podsypując maką do czasu aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto podsypujemy lekko mąką i pozostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrosło odcinamy nożem kawałki ciasta rękom rozciągamy nakładamy budyń i brzoskwinie lub marmoladę różanom jak kto lubi. Zlepiamy i formujemy bułki. Smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 30-40 min 170 C.
Lukier: cukier puder śmietanę i cynamon dobrze razem wymieszać polać bułki.
Komentarze