Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
    - 500 g mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 2 p suchych drożdży
    -1/2 szklanki cukru
    - 4 żółtka
    - 100 g masła
    nadzienie makowe
    - 300 g mielonego maku białego na sucho
    - 150 g mielonych orzechów laskowych
    - 150 g rodzynek
    - 4 białka
    - 1 szklanka cukru
    - ok 0,5 l mleka
    - 1 łyżeczka olejku migdałowego
    - 1 łyżeczka olejku rumowego
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    do posmarowania
    - 6 łyżek miodu
    - 4 łyżki orzechów mielonych laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - W osobnym naczyniu dać drożdże 1 łyżkę cukru 1 łyżkę mąki 1/3 szklanki ciepłego mleka wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł
  • 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia
  • 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie dodać białka i dobrze wymieszać
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna
  • 5. - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem i posypać orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować