Bułki drożdżowe "serce dla mamy"

5 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wspaniałe bułeczki dla kochanej mamy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna 500 g
    drożdże 50 g
    letnie mleko 140 ml
    śmietana, kefir 50 ml
    2 żółtka
    drobny cukier 65 g
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    olej rzepakowy lub rozpuszczone masło 60 ml
    1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Bułki drożdżowe "serce dla mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BUŁKI DROŻDŻOWE 1. Drożdże rozkruszamy do kubka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Żółtka roztrzepujemy z resztą cukrów. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, żółtka Stopniowo wlewamy mleko, olej mieszamy łyżką. Łyżkę odkładamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki , formujemy wałek i lekko rozklepujemy lub wałkujemy. Jedną część długiego prostokąta przecinamy wzdłuż na pół, w drugiej robimy 4 nacięcia. Z nacięć powstanie nam 5 paseczków ciasta które zwijamy do środka. Coś na kształt góralskiej parzenicy.
  • BUŁKI DROŻDŻOWE 2. Dwoma dłuższymi paskami okalamy powstały wzorek z zlepiamy na na dole.
    Powstałe serduszka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na 20-30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 185 C do przyrumienienia około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować