mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
letnie mleko 140 ml
śmietana, kefir 50 ml
2 żółtka
drobny cukier 65 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
olej rzepakowy lub rozpuszczone masło 60 ml
1 jajko do smarowania
Bułki drożdżowe "serce dla mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do kubka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Żółtka roztrzepujemy z resztą cukrów. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, żółtka Stopniowo wlewamy mleko, olej mieszamy łyżką. Łyżkę odkładamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki , formujemy wałek i lekko rozklepujemy lub wałkujemy. Jedną część długiego prostokąta przecinamy wzdłuż na pół, w drugiej robimy 4 nacięcia. Z nacięć powstanie nam 5 paseczków ciasta które zwijamy do środka. Coś na kształt góralskiej parzenicy.
2.Dwoma dłuższymi paskami okalamy powstały wzorek z zlepiamy na na dole.
Powstałe serduszka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na 20-30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 185 C do przyrumienienia około 20 minut.
Komentarze