Polecam pyszne i pachnące cynamonem bułki z jabłkami, które dzięki oczom zamieniły się w mumie. Bułki wbrew pozorom są proste do przygotowania, bardzo smaczne i na pewno żadne dziecko im się nie oprze.
Bułki drożdżowe mumie z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, włożyć jabłka i smażyć chwilkę na średnim ogniu. Dodać cukier trzcinowy i cynamon i dusić pod przykryciem do miękkości jabłek. Nadzienie ostudzić.
2.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, cukier, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Następnie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na placek i powycinać kwadraty o wymiarach 14 cm x 14 cm. Połowę każdego kwadratu ponacinać w poziome paski o szerokości około 1 cm.
4.Na część bez pasków wyłożyć nadzienie i naciętymi paskami przykryć je w dowolny sposób. Końcówki pasków dobrze podwinąć pod spód ciasta. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
5.Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem oraz posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Gdy bułki ostygną lukrem narysować oczy, a w środku czerwonym barwnikiem zrobić kropki.
Komentarze