Bułki które przygotowałem , były dużym zaskoczeniem ze względu na efekt ...po prostu lepsze niż ze sklepu.Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu ani dużych umiejętności .
1 godz. 20 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej - najlepiej do wypieków ciast drożdżowych
3 dag drożdży
niepełna szklanka mleka
1 jajko
4 łyżeczki masła
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 czubata łyżeczka cukru.
1.Z mąki , połowy mleka i pozostałych składników wyrabiamy lekkie delikatne ciasto , i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min .
Po wyrośnięciu ciasto starajmy się podzielić na podobnej wielkości kulki.
Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Uformowane w kulki ciasto układamy na blasze w odstępach ok 3-4 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , bułki smarujemy przy pomocy pędzelka mlekiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca.
Całość pieczemy ok 20 min aż nabiorą pięknego ciemnozłotego koloru , po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Innym sposobem przed pieczeniem , po posmarowaniu bułek mlekiem jest posypanie ich wierzchu makiem , sezamem , słonecznikiem lub pestkami dyni wedle uznania.
Życzę smacznego
Pozdrawiam Serdecznie
Grzegorz Milczarek - Żychlin
Komentarze