Bułki domowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Bułki które przygotowałem , były dużym zaskoczeniem ze względu na efekt ...po prostu lepsze niż ze sklepu.Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu ani dużych umiejętności .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej - najlepiej do wypieków ciast drożdżowych
    3 dag drożdży
    niepełna szklanka mleka
    1 jajko
    4 łyżeczki masła
    2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
    1 czubata łyżeczka cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , połowy mleka i pozostałych składników wyrabiamy lekkie delikatne ciasto , i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min .
    Po wyrośnięciu ciasto starajmy się podzielić na podobnej wielkości kulki.
    Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
    Uformowane w kulki ciasto układamy na blasze w odstępach ok 3-4 cm.
    Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , bułki smarujemy przy pomocy pędzelka mlekiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca.
    Całość pieczemy ok 20 min aż nabiorą pięknego ciemnozłotego koloru , po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Innym sposobem przed pieczeniem , po posmarowaniu bułek mlekiem jest posypanie ich wierzchu makiem , sezamem , słonecznikiem lub pestkami dyni wedle uznania.
    Życzę smacznego

    Pozdrawiam Serdecznie
    Grzegorz Milczarek - Żychlin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować