Bułki do kebabów

4.5 (186 ocen)

Kebab nie musi oznaczać bomby kalorii jedzonej na mieście. Możemy zrobić go sami, przedstawiam przepis na bułki, dodatki do kebaba są dowolne.

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
    250ml ciepłej wody
    50g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    150g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 jajko do posmarowania
    sezam

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Fast food

Bułki do kebabów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
  • 2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
  • 3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
  • 4. Pieczemy około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.

Porady

Idealne dodatki do kebaba to mix sałat, świeży ogórek, pomidor, filet z kurczaka podsmażony z gyrosem i dowolne sosy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować