Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zrobiłam domowe burgery drobiowe. Żeby było całkiem po domowemu, bułki też
upiekłam sama. Postanowiłam zrobić osobny wpis na bułki. Ponieważ, może macie
sprawdzony przepis na mięso i potrzebujecie tylko bułek. Poza tym, takie bułki
można wykorzystać nie tylko do hamburgerów, ale po prostu do kanapek.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g. ciepłego mleka
    100 g. ciepłej wody
    50 g. masła
    20 g. drożdży
    1 łyżeczka cukru
    550 g. mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania bułek
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki do hamburgerów 1. Mleko z wodą podgrzać, dodać masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło.
    Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.
    Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
  • Bułki do hamburgerów 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części.
    Z każdej części uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce, wyłożonej
    papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować rozmieszanym jajkiem
    i posypać sezamem. Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
  • Bułki do hamburgerów 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować