Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

Domowe bułki do hamburgerów zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu. Moja rodzinka stwierdziła że nie chce tych ze sklepu tylko muszę piec swoje.

Składniki:

  • Zaczyn:
    250 gram mąki pszennej
    250 ml. Letniej wody
    25 gram świeżych drożdży
    Ciasto właściwe:
    Cały zaczyn
    250 gram mąki pszennej
    50 ml. Letniej wody
    30 gram mleka w proszku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    20 gram roztopionego masła
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Sezam

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy