Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze