Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Prosty przepis na bułki do hamburgerów. Warto przygotować je samemu, smakują wybornie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 ml letniego mleka
    10 g cukru
    50 g rozpuszczonego masła
    1/2 łyżeczki soli
    4 g suszonych drożdży
    1 jajko
    2 i 1/2 szklanki mąki

    Dodatkowo:

    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    sezam

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.

    Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.

    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.

    Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.

    Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy