BUŁKI DO HAMBURGERÓW

0 (0 ocen)

Bułki są mięciutkie i bardzo pyszne. Można z tego ciasta uformować bułeczki do hot-dogów.

Składniki:

  • 120 ml mleka
    60 ml wody
    30 gram masła
    50 gram drożdży
    250 gram przesianej mąki + do podsypywania
    łyżka cukru
    płaska łyżeczka soli
    2 jajka
    1-2 łyżki sezamu

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę, cukier i masło podgrzewamy aż płyn będzie bardzo ciepły. Przelewamy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą, Wsypujemy pół porcji maki, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn zacznie pracować.
  • BUŁKI DO HAMBURGERÓW 2. Dodajemy 1 jajko i resztę mąki, zagniatamy ciasto przez ok. 15 minut. Jeśli bedzie zbyt rzadkie, podsypujemy mąką, jeśli zbyt "oporne", dodajemy ciepłej wody.
  • BUŁKI DO HAMBURGERÓW 3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, dzielimy na 6 małych lub 4 duże bułki. Ponownie odstawiamy aby wyrosło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy