Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, wodę, cukier i masło podgrzewamy aż płyn będzie bardzo ciepły. Przelewamy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą, Wsypujemy pół porcji maki, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn zacznie pracować.
2.Dodajemy 1 jajko i resztę mąki, zagniatamy ciasto przez ok. 15 minut. Jeśli bedzie zbyt rzadkie, podsypujemy mąką, jeśli zbyt "oporne", dodajemy ciepłej wody.
3.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, dzielimy na 6 małych lub 4 duże bułki. Ponownie odstawiamy aby wyrosło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze