Bułki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy, wkładamy
do rondla, wlewamy 350 ml mleka
i gotujemy 15 minut. Następnie
studzimy i miksujemy.
2.Do 45 dag mąki wsypujemy
łyżeczkę soli, drożdże i zioła,
mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy
mleko z czosnkiem i olej,
mieszamy. Przez kilka minut wyrabiamy
miękkie i gładkie ciasto.
Przekładamy do miski oprószonej
mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Następnie
ponownie zagniatamy.
3.Ciasto dzielimy na 8 części,
formujemy bułki i układamy na
wysmarowanej tłuszczem formie.
Wierzch delikatnie nacinamy.
Odstawiamy na 15 minut.
4.Smarujemy mlekiem i posypujemy
solą. Pieczemy 15-20 minut
w temp. 220 °C. Wyjmujemy na
metalową kratkę i studzim
Komentarze