Bułki czosnkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bułki są wyśmienite, chrupiące, najlepsze świeżutkie z masłem!

Składniki:

  • Na 8 sztuk:
    ● 400 ml mleka
    ● 1/2 kg mąki
    ● op. suszonych drożdży
    ● 12 ząbków czosnku
    ● łyżka ziół prowansalskich
    ● 2 łyżki oleju
    ● jajko
    ● sól
    ● tłuszcz do formy

Bułki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, wkładamy
    do rondla, wlewamy 350 ml mleka
    i gotujemy 15 minut. Następnie
    studzimy i miksujemy.
  • Bułki czosnkowe 2. Do 45 dag mąki wsypujemy
    łyżeczkę soli, drożdże i zioła,
    mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy
    mleko z czosnkiem i olej,
    mieszamy. Przez kilka minut wyrabiamy
    miękkie i gładkie ciasto.
    Przekładamy do miski oprószonej
    mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia. Następnie
    ponownie zagniatamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na 8 części,
    formujemy bułki i układamy na
    wysmarowanej tłuszczem formie.
    Wierzch delikatnie nacinamy.
    Odstawiamy na 15 minut.
  • 4. Smarujemy mlekiem i posypujemy
    solą. Pieczemy 15-20 minut
    w temp. 220 °C. Wyjmujemy na
    metalową kratkę i studzim

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy