Bułki cynamonowe z powidłami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bułeczki cynamonowe z powidłami

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    ok. 600g mąki pszennej typ 650
    250ml mleka
    2 jajka
    80g masła
    100g białego cukru
    8g suszonych drożdży instant
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    50g cukru
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki masła rozpuszczone w rondelku
    Ok. 200ml słoiczek powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu

    Lukier sernikowy:
    70g serka smietankowego
    25g masła w temperaturze pokojowej
    60g cukru pudru
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    Szczypta soli
    Opcjonalnie garść orzechów do posypania góry naszych bułeczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka Powidła

Bułki cynamonowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki cynamonowe z powidłami 1. W rondelku mieszamy masło z mlekiem i cukrem. Mieszanka powinna mieć temperaturę ok. 40 stopni.
    Do mieszanki dodajemy drożdże i mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy garnek na ok. 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie zawartość rondelka przelewamy stopniowo do miski z mąką miksując cały czas na wolnych obrotach miksera. Teraz wbijamy jajka po jednym na raz i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Teraz zaczynamy dosypywać mąkę cały czas pracując mikserem tym razem na większej mocy urządzenia. Wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą delikatnie lepką i błyszczącą konsystencję. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski.
    Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości jednego centymetra.
    Rozwałkowany arkusz ciasta smarujemy roztopionym masłem przy użyciu pędzelka. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i rozprowadzamy go równomiernie po cieście. Na samym wierzchu rozsmarowujemy powidła.
    Arkusz ciasta zwijamy w rulon i dzielimy go na 12 części(u mnie trochę więcej).
    Każdą z nich umieszczamy w prostokątnej formie na ciasto, wysmarowanej wcześniej masłem. Formę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze bułeczki cynamonowe przez ok. 20-25 minut aż będą rumiane z wierzchu.
    Kiedy już wyjmiemy bułeczki z pieca możemy przygotować lukier. W tym celu mieszamy ze sobą wszystkie jego składniki aż masa będzie lekka i puszysta.
    Następnie za pomocą pędzelka smarujemy lukrem wierzch naszych bułeczek.
    SMACZNEGO.

Porady

Ja dodatkowo wierzch ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować