Bułki chlebowe z pieczarkami

  • wyświetlono: 380 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką w środku.

akrobatka22

Składniki

Składniki: (na ok. 10 sztuk)

Zaczyn:
50 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
40 g mąki pszennej chlebowej typ 650

Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
270 g ciepłej wody
500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
20 ml oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
650 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
300 g sera żółtego, startego
1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki chlebowe z pieczarkami

  • 1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i mąką. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
  • 2. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne.




    Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.
  • 3. W międzyczasie przygotować farsz: Kaszę jaglaną ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Pieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia.

    Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować spore odległości pomiędzy bułkami- podczas pieczenia rosną!




    Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej smakują na ciepło, gdy ser żółty jeszcze się ciągnie :) Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Pyszne drożdżowe paluchy chlebowe...

koszyczki chlebowe

Dodane przez: kinga_ka

CHLEBOWE KOSZYCZKI Z JAJKIEM

Rewelacyjna przekąska która smakuje...

brownie

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Brownie chlebowe z malinami "

Pyszne chlebowe brownie z dodatkiem...

Bułki z płatkami owsianymi

Dodane przez: dorota w

Bułki z płatkami owsianymi

Pyszne bułeczki śniadaniowe, dużo...

bułki z przedziałkiem

Dodane przez: BARB

Pszenne bułki z przedziałkiem

Te pszenne bułki mogłabym jeść...

Bułki pszenne z przedziałkiem

Dodane przez: anemon

Bułki pszenne z przedziałkiem

Pszenne bułki pasujące do wszystkiego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE