Ziołowo czosnkowe bułki ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne i chrupiące.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    50 g masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżka czosnku granulowanego
    garść pestek słonecznika
    szklanka wody
    3/4 szklanki mleka letniego
    2 łyżki oleju

Ziołowo czosnkowe bułki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać wodę, zioła, czosnek i rozpuszczone masło, sól i cukier. Na koniec stopniowo dodawać mąkę cały czas ręką wyrabiając ciasto. Na koniec posmarować je po wierzchu olejem i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto urośnie, ponownie lekko je wyrobić i podzielić na 8 części.
  • 3. Z każdej części ulepić zgrabne kulki, ułożyć na kraciewyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarować olejem i posypać pestkami słonecznika.
  • 4. Piec w 200 stopniach do zrumienienia, około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy