Bułka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szklance rozrobić drożdże z cukrem i kilkoma łyżeczkami mleka. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko, wodę, olej, sól, i przygotowane drożdże. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie posmarować je całe olejem i uformować bułkę. Ciasto o odpowiednim kształcie przełożyć na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. przykryć i zostawić 20 minut do wyrośnięcia. Gdy bułka wyrośnie, skropić ją obficie wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 5 minutach wysunąć bułkę, jeszcze raz obficie skropić wodą i obsypać makiem. Następnie naciąć nożem linie na bułce według własnych upodobań. Po tych czynnościach piec ją jeszcze przez 25 minut.
Komentarze