Bułka z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealna na kanapki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    100 ml letniej wody
    łyżka maku
    15 g oleju
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

Bułka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance rozrobić drożdże z cukrem i kilkoma łyżeczkami mleka. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko, wodę, olej, sól, i przygotowane drożdże. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie posmarować je całe olejem i uformować bułkę. Ciasto o odpowiednim kształcie przełożyć na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. przykryć i zostawić 20 minut do wyrośnięcia. Gdy bułka wyrośnie, skropić ją obficie wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 5 minutach wysunąć bułkę, jeszcze raz obficie skropić wodą i obsypać makiem. Następnie naciąć nożem linie na bułce według własnych upodobań. Po tych czynnościach piec ją jeszcze przez 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy