Bułka (placek) drożdżowa nocna z czerwoną porzeczką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna, delikatna w smaku. Idealna na śniadanie np. do ciepłego mleka czy kawy.
Najczęściej piekę ją dla moich wnuczek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blaszka około 23cm x27 cm
    ciasto:
    4 szklanki maki tortowej,
    5 dag drożdży,
    4 jajka,
    ¾ szklanki oleju,
    ¾ szklanki mleka,
    1 szklanka cukru,
    cukier waniliowy,
    sól,
    oraz ulubione owoce ( u mnie czerwona porzeczka),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Placek

Bułka (placek) drożdżowa nocna z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy najpierw 3 szklanki maki.
    Drożdże rozkruszamy i dajemy na mąkę, dajemy również roztrzepane jajka, mleko z cukrem, olej i na wierzch pozostałą szklankę mąki, wszystko przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na noc. Rano wyrabiamy i wykładamy na blaszkę ( ja uformowałam dużą bułkę, ale można wyłożyć do brzegów blaszki). Na wierzch układamy owoce i pieczemy około 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować