Bułka pizzerinka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszysta bułka z pomidorami, cukinią i cebulą. Propozycja dla amatorów pizzy na grubym spodzie. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na ciasto
    25 g drożdży
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli
    ok. 300 g mąki


    dodatki
    1 kiełbaska śląska
    6 plastrów żółtego sera
    1 mała cebula
    1 pomidor
    kawałek cukinii
    pasta curry lub curry w proszku
    siemię lniane
    bazylia suszona lub świeża
    keczup

Bułka pizzerinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy pokruszone drożdże, dolewamy trochę ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody, olej, sól i stopniowo mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.






  • 2. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Wałkujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy ( 21 cm ).
  • 3. Ciasto powinno mieś średnicę większą o kilka centymetrów aby można było zrobić rant. Powierzchnię smarujemy kaczupem, układamy ser, cienko pokrojoną kiełbaskę, cebulę oraz plastry pomidora. Z cukinii wycinamy dowolne kształty.
  • 4. Każda smarujemy z obu stron pastą curry lub przyprawą w proszku. Całość posypujemy suszoną lub świeżą bazylią i siemieniem lnianym.
  • 5. Pieczemy około 10- 15 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy