Puszysta bułka z pomidorami, cukinią i cebulą. Propozycja dla amatorów pizzy na grubym spodzie. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.
60 min
Składniki:
składniki na ciasto
25 g drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ok. 300 g mąki
dodatki
1 kiełbaska śląska
6 plastrów żółtego sera
1 mała cebula
1 pomidor
kawałek cukinii
pasta curry lub curry w proszku
siemię lniane
bazylia suszona lub świeża
keczup
Bułka pizzerinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy pokruszone drożdże, dolewamy trochę ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody, olej, sól i stopniowo mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
2.Zostawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Wałkujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy ( 21 cm ).
3.Ciasto powinno mieś średnicę większą o kilka centymetrów aby można było zrobić rant. Powierzchnię smarujemy kaczupem, układamy ser, cienko pokrojoną kiełbaskę, cebulę oraz plastry pomidora. Z cukinii wycinamy dowolne kształty.
4.Każda smarujemy z obu stron pastą curry lub przyprawą w proszku. Całość posypujemy suszoną lub świeżą bazylią i siemieniem lnianym.
Komentarze