Bułka paryska

0 (0 ocen)

Pulchna bułka, długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli (płaska)
    100 ml letniego mleka
    50 ml letniej wody
    1 łyżka oleju

Bułka paryska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży cukru, dwóch łyżek mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, kształtujemy podłużną bułkę, smarujemy wodą, nacinamy ukośnie.
    Pozwalamy aby urosła, następnie pieczemy w temperaturze 180*C do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika i trwa 20-25 minut.

Porady

Bułkę można upiec na samej wodzie, ale z mlekiem jest smaczniejsza. Jeśli podczas mieszenia ciasto okaże się za gęste, dolewamy troszkę wody.

Komentarze

Podobne przepisy