Bułka paryska

  • wyświetlono: 684 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pulchna bułka, długo zachowuje świeżość.

benka

Składniki

300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli (płaska)
100 ml letniego mleka
50 ml letniej wody
1 łyżka oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bułka paryska

  • 1. Z drożdży cukru, dwóch łyżek mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, kształtujemy podłużną bułkę, smarujemy wodą, nacinamy ukośnie.
    Pozwalamy aby urosła, następnie pieczemy w temperaturze 180*C do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika i trwa 20-25 minut.

Porady

Bułkę można upiec na samej wodzie, ale z mlekiem jest smaczniejsza.
Jeśli podczas mieszenia ciasto okaże się za gęste, dolewamy troszkę wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuDOMOWE PIECZYWObułka pszennabułka paryska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułka

Dodane przez: Cukiereczek

Bułka turecka

Te bułeczki są bardzo znane w Łodzi,...

image-0n8m0wc

Dodane przez: Alex M

Śniadaniowa bułka maślana

Puszysta maślana bułka, lekko słodka...

Chrupiąca bułka z jajkiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chrupiąca bułka z jajkiem

Bułka idealnie pasuje na śniadanie...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

Bułka drożdzowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Bułka drożdżowa

To szczególny przepis. Przekazywany...