Bułka drożdżowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiewamy do naczynia ,dodajemydrożdże,cukier,cukier waniliowy,sól,całe jajka +białko oraz śmietanę.Ucieramy mikserem na niskich obrotach przez około 5 min.Następnie zostawiamy do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolicę obsypaną mąką,dodajemy kndyzowaną skórkę i zagniatamy rękoma.
3.Formujemy dowolny kształt i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem , posypaną mąką.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
4.Pieczemy przez około 35 min w temp.180-200 st.C
5.Ostudzoną bułkę polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką.
Komentarze