Bułka drożdżowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje dzieci bardzo lubią drożdżowe wypieki,więc dzisiaj postanowiłam zrobić im taka bułkę a bułka jest smaczna i pulchna .

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki

    50 g drożdży

    5 dag cukru

    torebka cukru waniliowego

    szczypta soli

    2 całe jajka +jedno białko

    250 ml śmietany kremówki

    1 żółtko

    1 łyżka mleka

    kandyzowana skórka pomarańczy(ilość według uznania)

    lukier

Bułka drożdżowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fupqls 1. 1.Mąkę przesiewamy do naczynia ,dodajemydrożdże,cukier,cukier waniliowy,sól,całe jajka +białko oraz śmietanę.Ucieramy mikserem na niskich obrotach przez około 5 min.Następnie zostawiamy do wyrośnięcia.

    2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolicę obsypaną mąką,dodajemy kndyzowaną skórkę i zagniatamy rękoma.

    3.Formujemy dowolny kształt i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem , posypaną mąką.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

    4.Pieczemy przez około 35 min w temp.180-200 st.C

    5.Ostudzoną bułkę polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką.
  • image-1dd5sdy 2. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy