Bułka drożdżowa orzechowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wspaniałe pieczywo na śniadanie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mleko ½ szklanki
    Drożdże 6 dag
    Mąka pszenna ½ kg
    Cukier 10 dag
    Orzechy włoskie zmielone 1 szklanka
    Szczypta soli
    Masło 10 dag
    Dowolny aromat
    Jajka 3 szt.
    Sezam do posypki
    Tłuszcz do formy

Bułka drożdżowa orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z 2/3 szklanki mąki i 2 łyżkami cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać resztę składników, połączyć z rozczynem, wlać stopione masło, wbić jajka i dokładnie zagnieść. Ponownie odłożyć do podrośnięcia, następnie przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i posypać sezamem. Ponownie odłożyć na chwilę w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni im piec przez 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy