Mleko ½ szklanki
Drożdże 6 dag
Mąka pszenna ½ kg
Cukier 10 dag
Orzechy włoskie zmielone 1 szklanka
Szczypta soli
Masło 10 dag
Dowolny aromat
Jajka 3 szt.
Sezam do posypki
Tłuszcz do formy
Bułka drożdżowa orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z 2/3 szklanki mąki i 2 łyżkami cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać resztę składników, połączyć z rozczynem, wlać stopione masło, wbić jajka i dokładnie zagnieść. Ponownie odłożyć do podrośnięcia, następnie przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i posypać sezamem. Ponownie odłożyć na chwilę w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni im piec przez 35 minut.
Komentarze