Bułka drożdżowa nadziana szynką

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealna na przystawkę do czerwonego barszczu. Podana na ciepło z dowolną surówką może służyć jako niewielki posiłek. Można ją zaserwować do kawy dla gości nie przepadających za słodyczami.

  • 12 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Składniki ciasto:
35 dag mąki + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1/8 l ciepłego mleka
40 g masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
Gałka muszkatołowa do smaku
Nadzienie:
35 dag chudej szynki
2 średnie cebule
Ząbek czosnku
2 duże jajka
Sól, pieprz, tymianek, bazylia do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
Kolorowy pieprz
1 małe jajko do posmarowania
Papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bułka drożdżowa nadziana szynką

  • 1. Wykonanie: czosnek obrać, sprasować. Cebule obrać, posiekać drobno. Masło rozpuścić, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać szynkę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, smażyć do połączenia się składników – około 2-3 minut. Dodać pietruszkę, sól , pieprz, tymianek, bazylię do smaku, wymieszać. Jajka roztrzepać dodać do smażonej mieszanki, wymieszać, całość smażyć około 2 minut, wystudzić.
    Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce(najlepiej przykryć ściereczką) by drożdże wyrosły. Potem dodać sól, gałkę, jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Masło stopić, przestudzone dodać do ciasta. Ponownie wyrobić by ciasto wchłonęło tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
    Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt, przełożyć na papier do pieczenia, na środku wyłożyć nadzienie,. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia(paski), zapleść je na farszu, docisnąć by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Potem posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać kolorowym pieprzem i delikatnie solą(najlepiej gruboziarnistą, u mnie średnioziarnista). Piec w temp. 190 stopni około 35 minut, by wierzch był chrupiący.

Porady

1. do posypania ciasta dobrze jest użyć soli gruboziarnistej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaszynkaciasto drożdżowezdrowa żywnośćprzyprawy.

Komentarze

Podobne przepisy

Bułka caprese

Dodane przez: Kuchnia Marty

Bułka caprese

Sałatka caprese w innej odsłonie...

pieczarkowa bułka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczarkowa bułka

polecam bułke z pieczarkami duszonymi

image-14whffw

Dodane przez: Nemi-Habibi

Jajko zapiekane w bułce

Niby nic takiego: jajko, bułka,...

jajko zapiekane w bułce

Dodane przez: cook and look

Jajko zapiekane w bułce

Chrupiąca bułka, jajko i mała niespodzianka...

Roladki drożdżowe z szynką wędzoną i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Mienta

Roladki drożdżowe z szynką wędzoną i suszonymi...

Idealne na spotkanie ze znajomymi...

bagietka

Dodane przez: Kasja1986

bagietka bogato nadziana

Oryginalny sposób na zapiekankę....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE