Bułka drożdżowa nadziana szynką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna na przystawkę do czerwonego barszczu. Podana na ciepło z dowolną surówką może służyć jako niewielki posiłek. Można ją zaserwować do kawy dla gości nie przepadających za słodyczami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    35 dag mąki + do podsypania
    20 g świeżych drożdży
    1/8 l ciepłego mleka
    40 g masła
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Nadzienie:
    35 dag chudej szynki
    2 średnie cebule
    Ząbek czosnku
    2 duże jajka
    Sól, pieprz, tymianek, bazylia do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    Kolorowy pieprz
    1 małe jajko do posmarowania
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułka drożdżowa nadziana szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: czosnek obrać, sprasować. Cebule obrać, posiekać drobno. Masło rozpuścić, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać szynkę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, smażyć do połączenia się składników – około 2-3 minut. Dodać pietruszkę, sól , pieprz, tymianek, bazylię do smaku, wymieszać. Jajka roztrzepać dodać do smażonej mieszanki, wymieszać, całość smażyć około 2 minut, wystudzić.
    Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce(najlepiej przykryć ściereczką) by drożdże wyrosły. Potem dodać sól, gałkę, jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Masło stopić, przestudzone dodać do ciasta. Ponownie wyrobić by ciasto wchłonęło tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
    Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt, przełożyć na papier do pieczenia, na środku wyłożyć nadzienie,. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia(paski), zapleść je na farszu, docisnąć by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Potem posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać kolorowym pieprzem i delikatnie solą(najlepiej gruboziarnistą, u mnie średnioziarnista). Piec w temp. 190 stopni około 35 minut, by wierzch był chrupiący.

Porady

1. do posypania ciasta dobrze jest użyć soli gruboziarnistej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Szynka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować