Rozgrzewający, aromatyczny bulion drobiowy z imbirem i kurkumą to pyszna i zdrowa alternatywa dla zwykłego rosołu - warta spróbowania. Polecam
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2-3 udka z kurczaka
2 marchewki
1 kawałek pora
5-6 plasterków imbiru
2 liście laurowe
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki ziaren kolendry
Sok z ½ limonki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz
½ chilli
Dodatkowo :
Makaron udon lub inny azjatycki
Bulion drobiowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka myjemy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (wody tyle aby przykryła mięso ). Do mięsa dodajemy obrane marchewki, pora, pokrojony imbir, ziarna pieprzu i kolendry a także liście laurowe. Wszystko zagotowujemy (nie może wrzeć )- zmniejszamy ogień i gotujemy minimum 3 godziny.
Po tym czasie marchewkę i mięso wyjmujemy z bulionu, a resztę przecedzamy przez sitko.
Bulion doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Mięso kroimy w paseczki, marchewkę w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Na talerze nakładamy porcję makaronu, kurczaka i marchewki, zalewamy wszystko gorącym bulionem, posypujemy zupę szczypiorkiem, chilli i imbirem i serwujemy gorącą.
Komentarze