Bulion drobiowo-imbirowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający, aromatyczny bulion drobiowy z imbirem i kurkumą to pyszna i zdrowa alternatywa dla zwykłego rosołu - warta spróbowania. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
    2 marchewki
    1 kawałek pora
    5-6 plasterków imbiru
    2 liście laurowe
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    2 łyżeczki ziaren kolendry
    Sok z ½ limonki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    Sól, pieprz
    ½ chilli
    Dodatkowo :
    Makaron udon lub inny azjatycki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół

Bulion drobiowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (wody tyle aby przykryła mięso ). Do mięsa dodajemy obrane marchewki, pora, pokrojony imbir, ziarna pieprzu i kolendry a także liście laurowe. Wszystko zagotowujemy (nie może wrzeć )- zmniejszamy ogień i gotujemy minimum 3 godziny.

    Po tym czasie marchewkę i mięso wyjmujemy z bulionu, a resztę przecedzamy przez sitko.

    Bulion doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Mięso kroimy w paseczki, marchewkę w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

    Na talerze nakładamy porcję makaronu, kurczaka i marchewki, zalewamy wszystko gorącym bulionem, posypujemy zupę szczypiorkiem, chilli i imbirem i serwujemy gorącą.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Imbir Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować