Bulgur z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny dodatek do obiadu lub wegetariańskie danie główne.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
    łyżka masła
    szalotka
    żółta marchewka
    150 g mini marchewki
    kilka różyczek kalafiora
    papryka ramiro
    150 g groszku cukrowego
    koperek, natka pietruszki, szczypiorek
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    sok z cytryny
    300 ml wody lub bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bulgur z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy szalotkę, mini marchewki i żółtą marchewkę pokrojoną w plasterki. Dokładamy różyczki kalafiora, groszek cukrowy, wsypujemy bulgur. Wszystko zalewamy wodą/bulionem. Całość solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
    Gdy kasza jest już miękka dodajemy cienko pokrojoną paprykę, zioła, całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku, solą ziołową, pieprzem ziołowym i czarnym. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub wegetariański obiad.

    Długość gotowania kaszy bulgur może być różna w zależności od producenta, więc jeśli po 15 minutach bulgur jest jeszcze twardy, a woda/bulion odparowały należy dolać jeszcze płynu i wydłużyć czas gotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować