Bulgur z kalafiorem curry

4.47 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kasza bulgur w towarzystwie kalafiora przyprawiona orientalnie. Pycha!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
    1 mały kalafior
    1 cebula dymka razem ze szczypiorem
    2 łyżeczki curry
    2 szczypty mielonego imbiru
    1 szczypta chili
    sól
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Bulgur z kalafiorem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki. W rondlu rozgrzać olej i przesmażyć kalafiora. Kiedy będzie lekko rumiany dodać drobno posiekaną dymkę. Dodać curry, imbir i chili oraz nie ugotowaną kaszę. Smażyć ok. 5 minut często mieszając.
  • 2. Zalać gorącą wodą (ok. 500 ml), posolić. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut aż kalafior zmięknie a kasza wciągnie całą wodę.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować