bułgarska zupa pomidorowa z cukinią

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Bułgarska kuzynka naszej polskiej pomidorówki.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 l wywaru mięsnego
    2 cukinie
    8 pomidorów
    sól
    biały pieprz
    tymianek
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka miodu
    szczypiorek lub natka pietruszki
    nać selera
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Bułgarska zupa pomidorowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Zalewamy letnim wywarem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
  • 2. Dodajemy pokrojoną w paski cukinię i pokrojone i obrane pomidory. Solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek. Krótko gotujemy, aby warzywa zmiękły. Doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem i nacią selera.

Porady

Smak zupy będzie delikatniejszy, jeśli dodamy do niej śmietanę. Możemy też posypać grzankami. Ogólne porady do zup warzywnych: Zupa warzywna będzie niskokaloryczna, a jednocześnie gęsta, jeśli część warzyw zmiksujemy i dodamy je do zupy pod koniec gotowania. Zupa warzywna będzie miała złotawy kolor, jeśli część warzyw korzeniowych (marchewka, seler, pietruszka) i pory drobno pokroimy i podsmażymy na maśle przed dodaniem do zupy. Do ugotowanej zupy warzywnej możemy dodać trochę startych na drobnej tarce surowych warzyw, ożywi to smak zupy i doda witamin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować