bułeczki ziołowe z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • na 9 dużych bułek:
    Składniki:
    500 g mąki
    1 jajko
    25 g drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    30 g masła roztopionego
    2 małe łyżeczki soli
    2 małe łyżeczki cukru
    łyżeczka bazylii suszonej
    łyżeczka suszonego oregano
    2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
    9 niewielkich plasterków żółtego sera

Bułeczki ziołowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka. Dodać resztę składników (oprócz sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, na każdą położyć plasterek sera i posypać jeszcze ziołami. odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w 200*C około 20 minut, aż będą złote a ser się stopi. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy