Bułeczki ziemniaczane z cebulką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Łatwe,tanie i bardzo smaczne .

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki-gotowane: 30 dekagramów
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - mąka żytnia typ 720: 30 dekagramów
    - drożdże: 3 dekagramy
    - masło: 3 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - woda ciepła: 1 szklanka
    - olej (do posmarowania bułek): 3 łyżki
    - mąka (do posypania bułek): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Bułeczki ziemniaczane z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki ziemniaczane z cebulką 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki ,odstawić na kilka minut.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle doprawić cebulę szczyptą soli i pieprzu .
    Ugotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę ,dodać mąkę pszenną i żytnią typ.720 (ja przez gapiostwo kupiłam żurkową i też się nadawała),następnie wlać rozczyn i cebulkę razem z tłuszczem oraz resztę soli ,wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  • bułeczki ziemniaczane z cebulką 2. Z wyrośniętego ciasta formować bułki (mi wyszło 11 dużych bułek)i ułożyć je na natłuszczonej blaszce .Bułki posmarować olejem,posypać mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia,można też bułki naciąć na wierzchu ,ale to nie jest konieczne .
  • bułeczki ziemniaczane z cebulką 3. Piekarnik rozgrzać do temp.200st na dno postawić naczynie z wodą i piec bułki do 30 min .
    Woda zabezpiecza nam ciasto przed wysuszeniem , ale ja wyciągnęłam ją z piekarnika na 10 min przed końcem pieczenia,dzięki temu bułki były rumiane i chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować