Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W zamrażarce mam pełną szufladę wypełnioną po same brzegi dorszem, makrelą czy sieją. Z wędzonych ryb bardzo lubię dorsza oraz pstrąga.

AnkaFiranka
  • 200min

Składniki

Na ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
250 g letniej wody
30 g oliwy z oliwek
Na farsz:
450 g rozmrożonego szpinaku brykiet
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
100 g sera feta
1 jajko
pieprz
szczypta ostrej papryki
kilka plastrów wędzonego pstrąga (można zastąpić wędzonym łososiem)
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

  • 1. Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier oraz 3 łyżki ciepłej lecz nie gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na ok. 10-15 minut. Mąkę przesiewamy z solą do miski lub na stolnicę. Dodajemy oliwę z oliwek, przygotowany zaczyn oraz letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wyrabiamy je do momentu, aż będzie ono elastyczne i będzie odchodzić od ręki ok. 8-10 min. Gdyby ciasto było zbyt mokre – można dodać łyżkę mąki, analogicznie jeśli zbyt suche – dodajemy odrobinę wody.
  • 2. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej łyżką oleju lub oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 h lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 3. Gdy ciasto nam wyrasta szpinak odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy go na patelnię. Dusimy go kilka minut, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę i całość jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy.
  • 4. Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser feta, jajko, doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Można postąpić w dwojaki sposób. Każdą część rozwałkowujmy na placek o wymiarach ok. 30x40 cm, z którego możemy uzyskać 4 dość duże bułki lub rozwałkować ciasto na większy prostokąt i uzyskać 8 małych bułeczek. Ja przygotowałam mniejsze bułki.
  • 5. Na rozwałkowany prostokąt nakładamy farsz oraz plastry wędzonego pstrąga i zwijamy całość w rulon/rolade. Za pomocą ostrego noża kroimy rulon na mniejsze kawałki, które przekładamy na blachę wysypaną niewielką ilością mąki. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min.
  • 6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z jedną łyżką mleka. Bułki pieczemy przez ok. 20-30 lub do momentu, aż się zrumienią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy



Razowe bułeczki ze słonecznikiem

Dodane przez: Jaga85

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

Takie bułeczki mogłabym jeść co...

Bułeczki

Dodane przez: Mniam1

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem

Smaczne bułeczki na bazie jogurtu...

Gozleme ze szpinakiem i fetą

Dodane przez: Stare Gary

Gozleme ze szpinakiem i fetą

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie...

bułeczki ze smażoną cebulką

Dodane przez: klementynka

bułeczki ze smażoną cebulką

Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym...

Bułeczki ze szczypiorkiem

Dodane przez: aga_ata

Bułeczki ze szczypiorkiem

Bułeczki są bardzo smaczne, smakują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE