bułeczki ze smażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą, majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 550 g mąki
    300 ml mleka (może być pół na pół z wodą)
    1 jajko
    30 g drożdży
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oleju
    1 duża cebula lub dwie małe
    2 ząbki czosnku

Bułeczki ze smażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, czosnek pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, podsmażyć cebulę a na końcu dodać czosnek (zbyt mocno przysmażony czosnek jest gorzki). Wystudzić.
  • 2. Mleko podgrzać aby było letnie ale nie za gorące. Mąkę przesiać. W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki, wymieszać, dodać sól, jajko i pozostały olej. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, pod koniec wyrabiania dodać podsmażoną cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 dużych lub 10 mniejszych bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy