Bułeczki- zajączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

bułeczki formowane na kształt zajączków. Ciasto maślane, słodkie, pyszne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    3 i 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki cukru

    ok.20 rodzynek

Bułeczki- zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, rozpuścić mieszając. Dodać mąkę, jajka, olej, sól i cukier. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Podzielić na 10 części. Każdą uformować na owalny kształt. Nożyczki zanurzone w mące przystawić równolegle do bułki i ściąć kawałek ciasta na kształt zajęczych uszu (można je dowolnie rozstawić). Zostawić na przynajmniej 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec ok.20 minut w 180°C. Z rodzynek zrobić oczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy