Bułeczki- zajączki

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

bułeczki formowane na kształt zajączków. Ciasto maślane, słodkie, pyszne.

Bez nazwy-2
  • 80min

Składniki

25 g świeżych drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru

ok.20 rodzynek

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki- zajączki

  • 1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, rozpuścić mieszając. Dodać mąkę, jajka, olej, sól i cukier. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Podzielić na 10 części. Każdą uformować na owalny kształt. Nożyczki zanurzone w mące przystawić równolegle do bułki i ściąć kawałek ciasta na kształt zajęczych uszu (można je dowolnie rozstawić). Zostawić na przynajmniej 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec ok.20 minut w 180°C. Z rodzynek zrobić oczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedrożdżowebułki

Komentarze

Podobne przepisy

Marchewkowe zajączki wielkanocne

Dodane przez: dorota w

Marchewkowe zajączki wielkanocne

Te bułeczki miały przedstawiać...

Gotowe

Dodane przez: cukierniczka

Bułeczki

Przepyszne drożdżowe bułeczki

image-0b4rw1n

Dodane przez: TasteTherapy

Wielkanocne drożdzowe zajączki

Zainspirowana reklamą w telewizji...

Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem

Dodane przez: Futka

Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem

Dzisiaj zapraszam na wielkanocne...

wielkanocne zajączki

Dodane przez: rfima

wielkanocne zajączki

jadalna dekoracja stołu świątecznego

Wielkanocne zajączki

Dodane przez: rfima

Wielkanocne zajączki

uśmiechnięta drożdżowa i jadalna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE