bułeczki z ziemniakami, łatwe

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

te bułeczki dedykuję wszystkim, którzy jeszcze nie robili swoich, tym razem na pewno się uda :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 400 gram,
    1 kopiasta łyżeczka suchych drożdży,
    90 gram dobrze pogniecionych, chłodnych ziemniaczków,
    2 łyżki oleju,
    1 płaska łyżka cukru,
    1 płaska łyżeczka soli,
    200 ml ciepłej wody,
    rozbełtane jajo do posmarowania
    15-20 gramów sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z ziemniakami, łatwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiac z drożdżami, dodać olej, sól, cukier, ziemniaki i wodę, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Zostawić na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 w miarę równych części. Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośniete bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować jajem, posypać sezamem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować