BUŁECZKI Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

wybornie smakują z kubkiem kakao

  • 60 min

Składniki:

  • 400g mąki
    2 jajka
    50g cukru
    42g drożdży (1 mała kostka lub ok. 1/2 dużej)
    175ml ciepłego mleka
    50g rozpuszczonej margaryny
    1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Bułeczki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże - wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopioną margarynę (nie gorącą!). Gdy wszytskie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym pomownie wyrabimy dłońmi. Dzielimy na ok. 20 równych kawałków, nadziewamy wiśniami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdą bułeczkę rozkłuconym jajkiem, pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Bułeczki można nadziewać dowolnie: czekolada/ ser/ owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy