Bułeczki z wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozczynić z 1łyżeczką cukru, łyżką mąki i z 2-3łyżkami letniego mleka. Odstawić aby rozczyn urósł. Przesiać mąkę. Jajka rozkłócić z cukrem. Na rozczyn wsypać mąkę, wlać jaja i letnie mleko-wyrabiać. Na końcu dodać olej i wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do miski). Wiśnie umyć, wydrylować i obsypać cukrem. Formować małe bułeczki-nadziać wiśniami. Odstawić do wyrośnięcia. KRUSZONKA: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz margarynę. Palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem. Zgniatamy do momentu, kiedy ciasto damy radę zlepić w większe kawałki. Obsypać kruszonką. Piec 180stopni ok. 30-45min.
Komentarze