Bułeczki z twarogu i otrębów

4.46 (196 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż po upieczeniu. Nie stosuję żadnej diety, ale z tego co wiem - podobne pieczywo można "wcinać" będąc na diecie Dukana.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (4 sztuki)
    200g białego sera (użyłam tłustego, ale lepszy jest chudy)
    1 jajko (średnie)
    4 łyżki otrębów pszennych (płaskie)
    4 łyżki otrębów owsianych (płaskie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/3 łyżeczki soli
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    odrobina jajka do posmarowania wierzchu
    przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona)
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z twarogu i otrębów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć.
    Z ciasta uformować 4 bułeczki.
    Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi dodatkami.
    (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu będą płaskie.)
    Piec (w rozgrzanym) piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
    (Powinny być zapieczone.)
    Pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować