Bułeczki z szynką i serem

4.48 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

najbardziej zasmakowały mojej córce

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ROZCZYN

    10 dag drożdży
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki pszennej

    1,5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    5 dag rozpuszczonego masła
    ketchup
    zioła prowansalskie
    10 dag żółtego sera
    10 dag szynki konserwowej
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROZCZYN

    Mleko podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodać do niego cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty rozczyn przelać do miski. Dodać jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać sól i rozpuszczone masło. Porcjami wsypywać mąkę dokładnie wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto zrobi się zbyt gęste należy mieszać je drewnianą łyżką. Pamiętać, żeby dobrze je napowietrzać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciast wyrosło.
    Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szynkę konserwową pokroić w małą kostkę.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą kolejno rozwałkować. Wykrawać kółka. Na środek każdego kółka dać porcję ketchupu, ketchup posypać ziołami prowansalskimi, startym serem i szynką konserwową. Zlepić brzegi formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować