Bułeczki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROZCZYN
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodać do niego cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn przelać do miski. Dodać jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać sól i rozpuszczone masło. Porcjami wsypywać mąkę dokładnie wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto zrobi się zbyt gęste należy mieszać je drewnianą łyżką. Pamiętać, żeby dobrze je napowietrzać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciast wyrosło.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szynkę konserwową pokroić w małą kostkę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą kolejno rozwałkować. Wykrawać kółka. Na środek każdego kółka dać porcję ketchupu, ketchup posypać ziołami prowansalskimi, startym serem i szynką konserwową. Zlepić brzegi formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st C.
Komentarze