Buleczki z siemiem lnianym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne, zdrowe po prostu obłędne. Gorąco polecam

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • 185g mleka
    125g wody
    3 łyżki miodu
    1 duże jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    325g mąki pszennej
    175g mąki pszennej razowej
    80g siemienia lnianego
    13g świeżych drożdży
    10g soli

Buleczki z siemiem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siemię lniane miele w młynku (można blenderem). W miseczce mieszam mleko, wodę, miód, jajko i tłuszcz. Do miski wsypuje obie maki i zmielone siemię lniane, drożdże, mieszam, wsypuje sol. Płynne składniki wlewam do suchych. Dokładnie połączone składniki zagniatam przez 10 minut. Kule ciasta umieszczam w misce i w ciepłym miejscu zostawiam do fermentacji na 45minut. Ciasto wykładam znów na stół i zagniatam przez 5 minut. Z powrotem wkładam do miski i pozwalam ciastu wyrosnąć kolejne 45 minut.Następnie ciasto dzielę na ok 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki. Układam na blasze i przykrywam szczelnie folia aby nie wyschły . Pozostawiam na około godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni , spryskuję go wodą i wkładam bułki na 20 minut do zrumienienia. Studzę na kratce. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy