Bułeczki z serowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski dodać sól oraz ciepłe mleko wymieszane z olejem i drożdżami,wyrobić ciasto.
Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków,z każdej uformować
okrągłą kulkę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem,na środku umieścić miseczkę o średnicy 11 cm dnem do góry.
Wokół miseczki ułożyć uformowane kulki,tak aby się lekko ze sobą stykały,pozostawić na 15 minut.
3.Masło roztopić na patelni,wsypać mąkę,zrobić zasmażkę stopniowo
wlewając mleko,
Zdjąć z ognia dodać ser żółty,parmezan,suszone pomidory,obrany przeciśnięty przez praskę czosnek oraz
sól i biały pieprz do smaku,wymieszać,aby sery się rozpuściły.
4.Ze środka ostrożnie wyjąć miseczkę,bułeczki posmarować roztopionym masłem i posypać suszoną bazylią.
W miejsce po misce włożyć sos serowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 30 minut.
Na około 5 minut przed końcem pieczenia,bułeczki posypać startą mozzarellą.
Komentarze