Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te bułeczki to był świetny pomysł! Smakują trochę jak grahamki, ale smak ten wzbogacony o serek kremowy pesto z rukolą. Są świetne do kanapek, a nawet same :) a wszystko dzięki temu, że zapomniałam kupić pieczywo na niedzielę... :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na 12 bułeczek:
    ok. 15 g świeżych drożdży
    ok 1.2 szkl. ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą"
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka soli
    2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. otrąb pszennych

    Dodatkowo:
    1 białko
    1 łyżka mleka
    ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z serkiem "pesto z rukolą" i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno ciepłe jak zimne :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować